Preventivmedel

Om man inte vill bli gravid finns det många olika sätt att skydda sig på. Det finns en rad olika preventivmetoder och de skiljer sig åt avseende säkerhet, användarvänlighet, skydd mot sexuellt överförda sjukdomar, positiva hälsoeffekter och eventuella biverkningar. Valet av preventivmedel kan ibland vara svårt men vi ska göra vårt bästa för att guida dig för vad som passar just dig.

Vi kommer ge olika råd beroende på om du blöder mycket, har menssmärta, vilken ålder du har samt dina eventuellt tidigare erfarenheter. Har du reagerat negativt på något preventivmedel innan finns det oftast andra som kan passa.

Eventuella biverkningar är svåra att förutse och ofta individuella varför flera olika typer av preventivmedel ibland får provas innan man hittar det bästa alternativet i det enskilda fallet. Det kommer också hela tiden nya preventivmedel och nu finns det p-piller med naturliga östrogener vilket kan vara positivt för både kropp och miljön.


Vissa preventivmedel är subventionerade till ungdomar i Region Halland till och med 25 års ålder och kostar då enbart 100 kr per år. Läkaren behöver då skriva en komentar på receptet. Det är också gratis att söka vård på ungdomsmottagningen för dig som är under 25 år.


Hormonguiden

Nedan finner du en länk till Hormonguiden som är en bra sida för dig som vill förbereda dig eller bara läsa mer om olika preventivmedel.