Hormonbehandling i klimakteriet och bröstcancer - hur stor är risken?

Hormonbehandling i klimakteriet och bröstcancer - hur stor är risken?

Bilden presenterades på världskongressen i Paris och finns på https://www.womens-health-concern.org/ och är ganska talande för hur vi kan se på riskökning för bröstcancer.

Behandling med enbart östrogen verkar inte öka risken för bröstcancer, medan kombinationsbehandling östrogen och gulkroppshormon kan leda till en något ökad risk för bröstcancer efter mer än fem års behandlingstid. Enbart östrogen är bara möjligt för kvinnor som opererat bort sin livmoder. Annars är gulkroppshormon nödvändigt för att skydda livmoderns slemhinna då den annars tillväxer och ger problem med blödning och i värsta fall cellförändringar och cancer.

Risken för bröstcancer vid hormonbehandling beror på flera faktorer. Olika typer av hormoner och olika doser kan ha olika effekt, liksom ålder när behandlingen påbörjades och behandlingstidens längd. Man följer de vanliga mammografi kontrollerna. I Sverige kallas alla kvinnor mellan 40 och 74 år vartannat år till mammografiundersökning.

Om man har haft bröstcancer ska man inte ta hormonbehandling i klimakteriet. I de flesta fall kan man dock ta svaga vaginala östrogenpreparat vid besvär från underlivet även om man har haft bröstcancer.

Intressant är att övervikt (BMI>30) och metabol ohälsa ger mycket större risk för bröstcancer än kombinerade hormoner och att fysisk aktivitet skyddar så enormt bra! Ett standardglas med vin ger också en större riskökning som är större än hormonbehandlingen!!!

Värt att nämna är också att forskning också visat att kvinnor som använder hormoner och får bröstcancer har en bättre överlevnad i förhållande till andra bröstcancerpatienter. Detta innebär att även om risken att få bröstcancer är en aning högre, är risken att dö av bröstcancer inte större bland dessa kvinnor. För dig som behöver använda hormoner i klimakteriet är det viktigt att veta att östrogen även har andra skyddande effekter på kroppen t ex bra för skelettet, hjärta och kärl:-)