Klimakterie & hormonbehandling

Klimakteriebesvär

Klimakteriet är en naturlig fas som varje kvinna ska gå igenom. Den tar i genomsnitt 10 år. I övergångsfasen svänger de kvinnliga hormonerna i kroppen vilket kan leda till en obalans mellan östrogen och progesteron (gulkroppshormon). Tillslut ställer hormonerna in sig på en lägre nivå än förut. Då upphör menstruationerna helt. Menopausen inträder ungefär när det gått 1 år sedan kvinnan hade sin sista menstruation. Menopaus sker i genomsnitt vid 51-52 års ålder.


Både obalansen och hormonbristerna i sig kan leda till besvär, men det är individuellt om man får besvär och hur länge besvären varar. För många lugnar sig symptomen efter några år, men hos vissa fortsätter klimakteriebesvären högt upp i åldern. Cirka tio procent av kvinnorna kan uppleva sina besvär i över tio år och det kan fortsätta även efter menopausen.


Medan ca 25% glider igenom övergångsåldern utan besvär, upplever den stora majoriteten 75% procent olika hälsoproblem. Symtom som svettningar, vallningar, sömnstörningar, psykisk instabilitet, nedstämdhet, torra slemhinnor och minskad sexlust samt kroppslig och psykisk utmattning kan påverka livskvaliteten mycket! Många kan också uppleva mer muskel- och ledbesvär. En del kvinnor berättar att de bara inte “känner igen sig själva” längre.


Behandling

Livsstil


Fram till klimakteriet hjälper östrogenet oss, till viss del, med att förebygga många sjukdomar och tillstånd, men när hormonerna sjunker behöver vi jobba mer aktivt för att uppnå eller bibehålla god hälsa och där spelar vår livsstil en viktig roll.


Kost, sömn och livsstil spelar alltid en viktig roll men att "slarva" i den här fasen av livet kan ge märkbara följder i jämförelse med ungdomsåren. Försök se vad som påverkar just dig! Stress ser vi ofta som en försämrande faktor. Snabba kolhydrater (socker, godis, vitt mjöl), energidrycker och för mycket koffein (särskilt kaffe) kan vi må sämre av och behöver minimeras och kanske tom uteslutas under en period för att se vilken effekt det har på just dig! Försök att göra förändringar och utvärdera effekt. Ett enkelt tips är att skriva en lista på vilka fördelar och nackdelar ex snabba kolhydrater har för dig. Du kommer märka att det finns några enstaka positiva saker men majoriteten är tyvärr negativa för dig och din hälsa.


Hormonbehandling


Hormonell behandling är mycket effektivt mot vallningar och svettningar och reducerar dessa symtom med upp till 90 %! Hormonell behandling har även många andra positiva effekter såsom förbättrad livskvalitet, bättre sömn, starkare skelett, mindre led/muskelsmärtor. Om behandling sätts in i nära anslutning till menopaus ses också en skyddande effekt mot hjärt-kärlsjukdom (t ex hjärtinfarkt/åderförkalkning), diabetes och tjocktarmscancer.

Det finns många olika behandlingsregimer att välja bland, och vid konsultationen går vi igenom din individuella hälsoprofil, var i klimakteriet du befinner dig, eventuella riskfaktorer och vilken typ av behandling som passar bäst för just dig. Östrogenet kan tas i tablettform eller tillföras via huden genom plåster, spray eller gel. Har du riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, blodpropp eller gallvägssjukdom rekommenderas det alltid att ta östrogenet via huden. Vi förskriver dock mestadels hudbehandling idag då det krävs lägre doser och inte påverkar levern lika mycket.

För att balansera östrogenets effekt på livmoderslemhinnan måste alla kvinnor som har kvar sin livmoder även ta gulkroppshormon (gestagen eller progesteron) för att förhindra att livmoderslemhinnan tillväxer och blir förtjockad. Det finns olika varianter av gulkroppshormon och det kan tillföras som en kombinationstablett tillsammans med östrogenet, en tablett med enbart gulkroppshormon eller hormonspiral.

Hur länge ska man behandlas?

Man eftersträvar lägsta effektiva dos på behandlingen och man bestämmer själv när man vill avsluta behandlingen. Den tidigare rekommendationen om högst 5 års behandling gäller inte längre utan man ser till nytta och risk av behandlingen hos varje kvinna.

Vi rekommenderar idag att du provar trappa ner behandlingen innan du helt avslutar. Har du för låg dos eller slutar för tidigt märker du att besvären återkommer. Besvär kan komma redan efter någon dag eller upp till 2-3 månader efter minskad/utsatt behandling. Nyinsättning av behandling bör inte göras efter 60 års ålder eller om mer än 10 år gått sedan menopaus. Därav kan det vara bättre att minska behandlingen steg för steg och inte bara abrupt sätta ut och vara utan under en längre tid för att sedan sätta in igen.


POI

En del kvinnor kan komma i klimakteriet tidigare än normal menopaus, prematurt klimakterie eller för tidigt klimakterie och det drabbar ca. 1/1000 kvinnor före 30 års ålder och 1-2/100 före 40 års ålder. Orsaken kan vara genetisk, kirurgisk, cellgiftsbehandling/strålning eller autoimmuna sjukdomar. Symtomen är detsamma som vid naturligt klimakterie och behandlingen är därför densamma. Viktigt är att behandlingen startar snarast när diagnosen är fastställd och behandlingen ska pågå till ca. 55 års ålder.


En folder med information från företaget Besins Healthcare.