Ofrivillig barnlöshet

För cirka 25% av alla par tar det mer än 1 år att bli gravida. Om ni har försökt bli gravida i ett år utan att lyckas är det rimligt att påbörja en fertilitetsutredning. Utredningen kan startas tidigare om kvinnan är äldre än 35 år, om hon har mycket oregelbundna menstruationer, om mannen vet att han haft en inflammation i testiklarna eller om någon av er vet/eller tror sig ha haft klamydia. Utredningen genomförs alltid samtidigt på både mannen och kvinnan.

För ensamstående kvinnor eller samkönade par kan utredning påbörjas direkt när det finns en önskan om graviditet.

Vid första läkarbesöket kommer ni tillsammans och vi går igenom er tidigare sjukhistoria, hur länge ni har försökt få barn, tidigare graviditeter och om det finns misstanke om störningar i ägglossningen eller äggledarna. Ladda gärna ner hälsodeklaration (för kvinna och för man) och ta med dem ifyllda vid första besöket.
Kvinnans äggstockar och livmoder undersöks med ultraljud. Man bedömer om ägglossningen fungerar normalt. Hormonprover tas för att utesluta störningar i sköldkörtel eller hypofys. I de flesta fall görs även en ytterligare, utförligare utredning av äggledarna.

Spermaprov lämnas av mannen för att mäta kvaliteten på spermierna. Denna kontroll är lika viktig som undersökning av kvinnan. Om provet är normalt görs vanligtvis ingen ytterligare utredning av mannen.

Vi remitterar vid behov till Reproduktionsmedicin på Sahlgrenska eller till Reproduktionsmedicin Region Skåne för er som är berättigade landstingsfinansierad vård. Det finns också ett samarbete med Livio på Carlanderska.